fans van Frans

Wij, de wielrenploeg Grand Ballon (hier in Frankrijk is het verschil tussen Klaaiklùten en Wâldpiken immers weg) zijn inmiddels gearriveerd in Frankrijk, op de plaats van bestemming. Al was dat nog niet heel gemakkelijk en ging het bij Köln zelfs bijna mis, toen de captain van de stoet een afslag miste. Als de politie ons had gepakt, hadden ze behoorlijk wat bekeuringen voor het verdrijvingsvlak kunnen geven.

Voordeel was dat alle bestuurders van de voertuigen in één keer weer klaarwakker waren. Ook de bijrijders en passagiers hadden hun lethargische moment in één klap achter zich gelaten. Nog een voordeel; de fietsen en bagage in de bagagebus stonden nog dichter opeen gepakt, door het schudden van de bus, waardoor er helemaal geen beweging meer in zat.

Maar goed, dat deel van de reis ging dus net goed, de rest ging beter. En zo kwamen we na wat kilometers door Duitsland in het Franse Vogezenland aan. Of eigenlijk de Elzas, maar dat is een futiliteit. En of het allemaal wel zo Frans is, is eigenlijk ook niet zeker, want het plaatsje waar ons hotel staat heet Guebwiller (klinkt best Duits) en ook spreken ze hier goed Duits. Wat voor ons Friezen, die best vaak Duitsers in bootje tegenkomen, toch wel beter verstaanbaar en spreekbaar is dan het Frans.

Één ding kennen we in alle talen; bier. En daarvan hebben we na aankomt maar gelijk 1 (of 2) genomen. En ’s avonds op het terras ook nog maar eens zo een serie. Bestelt zo gemakkelijk als je weet wat je bestelt. De sfeer zit er al goed in en dan moet het echte werk nog beginnen!